Hozzávalók:30 dkg Carnaroli rizottó rizs
1 kisebb hagyma
1 dl fehérbor
1,2 l alaplé
5 dkg parmezán
5 dkg vaj
só, bors, olívaolaj
20-30 dkg sült tök
Brill Sütőtök párlat
kakukkfű
A rizottó rizst sohasem szabad lemosni. A hagymát megpárolom, ráöntöm a rizst, átpirítom. Ráöntöm a bort, innentől állandóan keverem a rizottót. Ha elpárolgott az alkohol, forró alaplevet kezdek hozzáadni merőkanalanként, mindig egyet, s addig keverem, amíg a rizs felszívta a folyadékot. A sózással óvatosan bánjunk, mert a parmezán sós, amit a végén fogunk belekeverni. Kb. 18-20 perc alatt lesz kész, az olaszok „al dente” szeretik, az én családom 1 perc főzést még kér rá.Belekeverem az aprított, sült tököt/egy része „beleolvad”, de így van rendjén/. Jéghideg vajdarabkákat keverek el benne nagyon gyors mozdulatokkal, majd a parmezánt. Ilyenkor érdemes inkább utána sózni, borsozni. Brill sütőtök párlatot keverek bele. A fedőt ráteszem,2-3 percig állni hagyom. Csak frissen jó, az ebéd idejéhez kell igazítani a főzést. Én egy szelet pulykamellel szoktam tálalni, de magában is finom.