Hozzávalók: 4 szelet pulykamell
1 kg burgonya
5 dkg rukkola
1 nagy fej lilahagyma
2 ek. méz
1 nagy érett birskörte
Brill Birskörte pálinka
2 dl tej
2+2+2 dkg vaj
só, bors
A birskörte magházát az alapos tisztítás után eltávolítom. Szeletelem, majd egy pároló edény rácsára fektetem a szeleteket egymás mellé, alatta a vizet felforralom, lefedem, puhára párolom. Kicsit hosszadalmas, lehet úgy 30 perc is, de megéri, mert így tudom a birskörte ízét a maga valójában visszaadni.
A burgonyát /én a sárgát szeretem használni az édessége miatt a legjobban ehhez az ételhez/ meghámozom, kockázom sós vízben puhára főzöm. Közben a hagymát vékonyan felszeletelem. 2 dkg vajon 8-10 percig dinsztelem, hozzáadom a mézet, karamellizálom, majd a felkockázott birskörtéket is az edénybe teszem. Óvatosan átforgatom, hogy egy kicsit karamellizálódjon, de ne törjön össze, fél perc után le is veszem a tűzről. Belekeverek 1-2 kanál Brill Birskörte pálinkát.
A burgonyapürét a szokásos módon forró tejjel, 2 dkg vajjal, sóval és ez esetben kevés borssal elkészítem. Óvatosan beleforgatom a hagymás birskörtét, a rukkolát.
A pulykamell szeleteket sózom, borsozom, 2 dkg vajon hirtelen kisütöm.